Herken je dit? Je stapt een bedrijfspand, ziekenhuis of gemeentehuis binnen waar je nog niet eerder bent geweest. Je voelt meteen: dit is prettig, dit klopt. Als je met een scherpe blik gaat kijken dan zie je waarom het klopt: de indeling is goed, er is overzicht, de samenhang tussen ruimtes is logisch, het is duidelijk waar je je bevindt en hoe je van A naar B komt. Maar vaak zie je ook het omgekeerde: er is iets neergezet zonder onderliggende gedachte en het voelt niet goed, het klopt niet.
In ons werk richten we ons op zowel fysieke als sociale omgevingen om gewenst gedrag te stimuleren. Beide spelen een rol bij goed en prettig presteren, dus ons advies zal altijd gebaseerd zijn op een integrale aanpak. In deze blog zoomen we in op de kracht van de fysieke omgeving en in de volgende blog gaan we in op de sociale omgeving.
De fysieke omgeving als trigger voor gewenst gedrag
Fysieke omgevingen kunnen mensen stimuleren om gewenst gedrag te vertonen. De kunst van het creëren van een goede werkomgeving is het vinden van de juiste structuur en samenhang op basis van ‘logische’ argumenten. De juiste indeling van gebouw en werkvloer, de inrichting van de ruimtes en het verschaffen van de juiste informatie de basis voor gewenst gedrag. Denk aan bewegwijzering op een vliegveld om ervoor te zorgen dat men meteen naar de juiste gate loopt. Of iconische instructies over hygiënische- en veiligheidsmaatregelen op de werkvloer die dienen als reminders maar ook ter bevordering van de bewustwording.
Invloed op gedrag, prestatie en gevoel
Omdat het belangrijk is dat medewerkers gezond, veilig en met plezier werken, stellen wij bij het inrichten van werkomgevingen de medewerkers centraal. We gaan met hen in gesprek om erachter te komen waar ze blij van worden en waarvan juist niet. Denk aan aspecten als een goed binnenklimaat, prettige verlichting, het zicht vanaf de werkplek, een goed ontworpen werkplek en een prettige plek voor ontmoeten en ontspannen. We ontwerpen vanuit de mens, zodat medewerkers prettig kunnen werken en organisaties en bedrijven flexibeler en krachtiger worden.
Hoe richten we omgevingen in vanuit de mens?
Er zijn meerdere ingrediënten om een goede werkomgeving te ontwerpen, die bovendien de juiste balans en onderlinge samenhang moeten hebben. De aspecten waar wij ons mee bezig houden hebben voornamelijk met functionaliteit te maken. We kijken of de indeling van het gebouw en de opstelling in de ruimtes logisch zijn voor de werkprocessen en de juiste bewegingen op de werkvloer. Door bij het ontwerpen uit te gaan van interacties van medewerkers onderling maar ook bijvoorbeeld met klanten zorgen we ervoor dat medewerkers efficiënt en prettig kunnen samenwerken. Dat betekent dat communicatielijnen, looplijnen en zichtlijnen optimaal zijn ingericht. Een aantal voorbeelden:
- Een goede opstelling (bijvoorbeeld in een control room, op werkvloeren, in kantoren) ondersteunt de onderlinge communicatie tussen de medewerkers en zorgt voor efficiënte en prettige samenwerking.
- Elkaar kunnen signaleren in een transparante werkomgeving voorkomt onnodig binnenlopen en storen van medewerkers die het primaire proces bewaken. Denk aan een control room omgeving waarin een hoge mate van concentratie vereist is. Het vergroot tevens het gevoel van sociale veiligheid, bijvoorbeeld bij nachtwerk.
- Duidelijke en goed zichtbare informatie op de juiste plek.
- Belijning om gebieden te markeren (denk aan fabriekshallen).
- Een klok op de juiste plek op werkplekken waar tijd een belangrijke factor is voor bepaalde meldingen/taken.
- Motiverende infographics op de werkvloer over fysieke belasting ter bevordering van duurzame inzetbaarheid.
- Info-borden op centrale plekken in de organisatie om wekelijks met medewerkers de prestaties van een verbeterprogramma te delen.
- Gebruik materialen die prettig aanvoelen en niet reflecteren.
Is jouw organisatie toe aan een verbeterslag?
Als het antwoord ja is, nodig ons dan gerust eens uit om een kijkje te nemen op de werkvloer. We geven je dan vrijblijvend een concreet verbetervoorstel. Interesse? Neem contact op met Pim van Dorst.