Weet jij waar jouw medewerkers over 3 jaar staan? Ben je ze al aan het voorbereiden op hun pensioen?
Uit een recent artikel in Trouw blijkt dat twee derde van de personeelsmanagers al knelpunten ervaart of deze binnenkort verwacht. Denk aan medewerkers die niet mee kunnen komen, voor wie de werkdruk te hoog is of die kampen met gezondheidsproblemen. Het thema duurzame inzetbaarheid heeft dus in het bedrijfsleven topprioriteit, maar wat houdt dit in de praktijk in? Misschien heb je al beleid op orde om jullie medewerkers gemotiveerd en gezond te houden tot de AOW-gerechtige leeftijd, maar ben je nog zoekende wat er verder moet gebeuren.
Hoe ondersteun je medewerkers, zodat zij gezond en gemotiveerd door kunnen werken? En hoe zorg je er voor dat jullie medewerkers zich ook bezig gaan houden met hun eigen inzetbaarheid? Duurzame inzetbaarheid is immers iets van zowel werkgever als werknemers.
Van traditioneel naar modern
Op dit moment zijn er nog steeds medewerkers aan de slag die zo rond hun 16-18e levensjaar zijn begonnen met werken. Zij werkten voltijds en gingen ervan uit dat zij bij dezelfde werkgever zouden blijven tot aan hun pensioen. Vaak zorgde de vrouw voor de kinderen en had ze eventueel een kleine baan. Zo zag het kostwinnersmodel er toen uit.
Nu is dat anders. Opleiding, werken en vrije tijd lopen door elkaar heen en zijn geen gescheiden periodes meer in ons leven. We verwachten andere dingen van ons werk, moeten en willen werk en privé combineren, hebben verschillende rollen en willen ook nog onszelf blijven ontwikkelen. Dat betekent dus een leven lang leren. Om dit te kunnen bewerkstelligen moeten we daarvoor wel open staan, er af en toe over nadenken en stappen durven, kunnen en willen nemen.
Hoewel de traditionele levensloop niet heel gangbaar meer is, zijn veel van onze arbeidsvoorwaarden en werkprocessen hier nog wel op gebaseerd. En dat schudden we niet zomaar van ons af. Bovendien vraagt het veel van mensen om een leven lang te leren. Niet iedereen staat er open voor, denkt er over na en durft, kan of wil stappen nemen.
Een leven lang leren
Om doelstellingen te bereiken en voorbereid te zijn op wat de toekomst brengt, denken we dat we continu moeten veranderen. De enige zekerheid is verandering. Maar is dat eigenlijk niet altijd al zo geweest? Misschien gaat het nu allemaal sneller door technologische ontwikkelingen, maar die vernieuwingen stapelen zich al ruim 100 jaar in rap tempo op. Daar zouden we nu toch wel aan gewend moeten zijn. Het gaat om hoe we ermee omgaan. Wat vinden we ervan als dingen veranderen?
De eerste reactie is vaak negatief, uit angst iets te verliezen. Het zal wel niet beter worden: minder salaris, harder werken, minder pensioen, langer werken of nieuwe software. Moet ik dat op mijn leeftijd nog aanleren? Ja! En dat kan ook prima. Medewerkers die levenslang blijven leren zijn flexibel én beter voorbereid op andere werkomgevingen. Je vergroot als medewerker je eigen inzetbaarheid door te leren!
ESF subsidie 2014-2020
Wil jij ook aan de slag met Duurzame Inzetbaarheid? Mogelijk kun je daar tot €10.000,- subsidie voor ontvangen. De verwachting is namelijk dat dit jaar weer een nieuw tijdvak voor de ESF subsidie wordt geopend. Het Ministerie SZW heeft in 2014 een ESF-subsidieregeling Duurzame Inzetbaarheid 2014-2020 ingesteld om medewerkers langer productief, veilig en gezond aan het werk te houden. Het ministerie van SZW wil duurzame inzetbaarheid van werknemers stimuleren door onder andere subsidie te verlenen aan projecten die gezond en veilig werkgedrag bevorderen.
vhp human performance heeft ruime en succesvolle ervaring met het aanvragen van deze ESF subsidies. Wij helpen je graag door vrijblijvend alvast met jou samen vooruit te kijken naar jullie doelen in 2018 op het gebied van Duurzame inzetbaarheid.
Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact op met Dorinde Brands.