“Zelfs als de Coronacrisis voorbij is, kunnen we wat mij betreft op deze manier trainingen houden. Het is makkelijker voor ons en efficiënter voor de werkgever omdat iedereen thuis kan blijven”.
Michael, brugbedienaar bij City360
Naast alle beperkingen die de Coronacrisis ons oplegt, ontstaan er ook mooie nieuwe mogelijkheden. Zo hebben wij de afgelopen week onze eerste interactieve online trainingen gedaan met brug- en sluisbedienaren van City360, werkzaam op de objecten van Provincie Noord-Holland. De trainingen waren gericht op veilig bedienen en gestructureerd waarnemen. Normaalgesproken werken wij veel met een eye-trackingbril om te trainen op gestructureerd waarnemen. In de online training hebben we dit opgelost door gezamenlijk te oefenen met een aantal video’s met uitdagende scenario’s op verschillende bruggen. Vanuit eerdere trainingen weten we dat het leerzaam is om naar eye-tracking beelden van anderen te kijken. We hebben daarom bestaande eye-tracking opnames gebruikt om de vaste kijkstrategie te oefenen. En wat bleek: oefening baart kunst! Het gestructureerd waarnemen ging steeds beter en afwijkende situaties werden gedetecteerd.
Na onze ervaring met deze trainingen gaan wij vol aan de slag om er voor te zorgen dat de komende twee maanden vruchtbare, leerzame maanden worden!
Het geven van een online training is heel anders dan een training waarbij iedereen fysiek aanwezig is. Wij ondersteunen u de komende tijd graag bij het vormgeven van online trainingen en bijeenkomsten, neem hiervoor contact op met Karlien Berghman.
Lees hieronder alvast wat wij geleerd hebben van onze eerste trainingssessies:
10 tips voor een interactieve online training
-
Houd de groep klein
De drempel om even kort iets te zeggen tijdens een videoconferentie is een stuk groter dan bij een fysieke training. Wanneer één van de deelnemers aan het woord is, kan het voor de andere deelnemers lastig zijn om de aandacht erbij te houden. Onze ervaring is hoe kleiner de groep, hoe beter het overzicht en de betrokkenheid van de deelnemers. Bij een interactieve training zijn groepen van meer dan zes personen al echt een uitdaging.
-
Houd de training kort
We hebben afgelopen week allemaal kunnen ervaren dat videoconferentie een stuk vermoeiender is dan een fysieke bijeenkomst. Zorg daarom voor efficiënte communicatie en een beknopte training. Splits waar mogelijk de training op in deeltrainingen. Een andere optie is om een deel van de lesstof vooraf te mailen of de deelnemers zich te laten voorbereiden met een korte opdracht. Een extra (korte) training is overigens snel ingepland zonder reistijd of het boeken van een locatie!
-
Zorg voor voldoende pauzes
Omdat de deelnemers de training (zittend) via een beeldscherm volgen en dus minimaal bewegen is belangrijk om iedere 45 minuten even kort de benen te strekken of iets te drinken te pakken. Bij online trainingen is er bovendien meer kans op afleiding door de omgeving dan wanneer je samen in een lokaal zit. Houd de deelnemers goed in de gaten om te zien of het nodig is om een pauze in te lassen.
-
Maak een handleiding
Er zijn al veel bestaande handleidingen en instructiefilmpjes voor het gebruiken van de verschillende webinar- programma’s. Zorg dat de deelnemers van tevoren de juiste instructies ontvangen voor het installeren en instellen van het juiste programma. Let hierbij op beperkingen van bedrijven of locaties waarbij het niet mogelijk is om programma’s te installeren vanwege strenge firewalls.
-
Test de verbinding per persoon
Om er voor te zorgen dat de training direct kan starten als iedereen heeft ingebeld is het belangrijk om vóór de training individueel per deelnemer te testen of het gelukt is om alles juist in te stellen. Dit kan ook prima op afstand per telefoon. Dit voorkomt een chaotische start van de videoconferentie zoals we die allemaal vast wel herkennen: Hallo…?!? Hoor je mij? Ik hoor jou wel maar ik zie je niet..!!
-
Zorg dat iedereen elkaar kan zien
Om interactief te kunnen samenwerken is het belangrijk dat iedereen elkaar ziet omdat 80% van onze communicatie non-verbaal is. Alleen audio is dus niet toereikend. Doordat deelnemers elkaar kunnen zien wordt de training persoonlijker en kun je goed in de gaten houden of iedereen betrokken blijft.
-
Werk volgens een strakke ‘gespreksdiscipline
’Videoconferenties worden snel chaotisch en onverstaanbaar doordat er een kleine vertraging is en mensen door elkaar spreken. Zorg ervoor dat er één moderator is die mensen het woord geeft. Verminder achtergrondgeluiden door iedereen de microfoon op ‘mute’ te laten zetten wanneer ze niet aan het woord zijn. Maak duidelijke afspraken over de communicatie zoals het opsteken van je hand als je iets wilt zeggen en het wachten met praten tot de moderator jou het woord geeft. Voor een snel en soepel verloop van de training is non-verbale communicatie zoals ja-knikken, nee-schudden en duim omhoog/omlaag heel effectief.
-
Zorg dat iemand klaar staat om technische problemen op te lossen
Het kan altijd gebeuren dat een deelnemer verbinding verliest of bijv. problemen heeft met het openen van een presentatie of link. Zorg dat er iemand klaar staat om telefonisch contact te zoeken met de deelnemers zodat de training zo min mogelijk verstoord wordt.
-
Maak gebruik van de mogelijkheden van het webinar-programma
Een webinar-programma biedt vaak veel meer mogelijkheden dan een fysieke vergadering. Denk aan het delen van een presentatie of andere bestanden, het maken van annotaties op een presentatie, het toevoegen van reacties in de vorm van emoticons, een audio-opname maken van de presentatie etc. Maak dus optimaal gebruik van deze voordelen!
-
Voeg andere online tools toe
Doordat iedereen online is biedt dit de mogelijkheid om de training uit te breiden met online tools. Denk hierbij aan online vragenlijsten, het delen van filmpjes en interessante websites of het samenwerken op een online planbord.