Afgelopen jaren zijn veel ziekenhuizen overgestapt op een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD). Zorgverleners hebben hierdoor direct toegang tot patiëntgegevens. Ze zijn snel op de hoogte van de status van patiënten. Daarnaast is het mogelijk gegevens met elkaar te vergelijken waardoor artsen sneller een diagnose kunnen stellen. Het uiteindelijke doel van het elektronisch patiëntendossier is het verbeteren van werkprocessen en het verminderen van administratieve lasten.
Gebruiksvriendelijkheid van EPD-systemen kan beter
Het gebruik van het elektronisch patiëntendossier vraagt de nodige tijd van medewerkers die toch al krap in hun tijd zitten. Regelmatig verschijnen in de media berichten dat zorgverleners 40% van hun tijd bezig zijn met registratie en administratie. Dat is maar liefst twee dagen per week. Bovendien zijn de kosten van het invoeren en beheren van het EPD heel hoog.
In de praktijk horen we vaak dat het EPD de administratieve last eerder verhoogt dan verlaagt. Menig zorgprofessional klaagt over de gebruiksvriendelijkheid van het elektronisch patiëntendossier.
vhp start onderzoek naar gebruiksvriendelijkheid EPD-systemen
We leveren graag een bijdrage aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van elektronisch patiëntendossiers. Daarom start vhp human performance een onderzoek hier naar. Alle zorgprofessionals, ziekenhuizen en andere zorginstellingen die met een EPD werken zijn van harte uitgenodigd uit om deel te nemen. Er zijn géén kosten verbonden aan dit onderzoek!
Hoe ziet het onderzoek eruit?
- Deelnemers vullen de gratis online vragenlijst van vhp over gebruikerservaring met het EPD in.
- Invullen van de vragenlijst duurt slechts 10 minuten.
Wat levert deelname aan het onderzoek u op?
- Algemene ervaringen, sterke punten en verbeterpunten van de EPD gebruiksvriendelijkheid worden gebundeld.
- EPD-systemen worden met elkaar vergeleken wat een interessante benchmark oplevert.
- Alle anonieme resultaten worden gratis beschikbaar gesteld aan deelnemende medewerkers en zorginstellingen.
- Zorginstellingen die deelnemen ontvangen een eigen rapport en verbetertips die in een gratis adviesgesprek worden toegelicht.
- Privacy van deelnemers is gewaarborgd doordat de resultaten anoniem op groepsniveau worden gepresenteerd.
Doet u ook mee?
U kunt via onderstaande buttons meedoen.
Interessant voor anderen?
Kent u zorgprofessionals of -instellingen voor wie dit interessant is? Fijn als u dit bericht naar hen wilt sturen. Ze zijn heel welkom om deel te nemen!